Czym jest kimchi?

Kimchi jest tradycyjnym daniem koreańskim. W jego skład wchodzą kiszone warzywa, których podstawą jest kapusta lub ogórek. Specyficzną i niepowtarzalną cechą kimchi jest użycie chili w procesie kiszenia, co nadaje mu unikalny, pikantny smak.

W Korei kimchi jest nie tylko bardzo popularnym dodatkiem do niemalże każdego posiłku, ale również elementem tamtejszej tradycji i kultury. Może stanowić nie tylko uzupełnienie, ale również być samodzielnym daniem lub stanowić składnik wielu potraw. Uchodzi za jedną z najzdrowszych potraw świata dzięki naturalnym składnikom, jedynym w swoim rodzaju procesie kiszenia i starannie dobranym recepturom.

Istnieje niezliczona liczba odmian i lokalnych wariacji kimchi, różniących się składnikami, przepisem, i własnym smakiem – nie ma jednej, jedynej i słusznej wersji. Ta wybrana i dostrzeżona przez nas wyróżnia się wyrazistym, mocno zbilansowanym smakiem i wieloletnią tradycją przygotowania przez jedną rodzinę.